Doç. Dr. Salih ŞAHİN

2003’den Haziran-2014’e kadar çeşitli proje, konferans ve diğer vesileler ile çok sayıda Avrupa ülkesine seyahat etme imkanım oldu. Her seferinde ABD’yi ziyaret eden dostlarım, ABD’nin birçok açıdan farklı olduğunu çeşitli vesileler ile ifade ediyorlardı. Nihayet bana da Üniversitemizin NOVA yaz programı çerçevesinde yaklaşık 3 aya yakın bir süre ABD’ye gitme fırsatım oldu.

Gerçekten söylenildiği gibi, ABD şu ana kadar gördüğüm ülkeler ile bazı bakımlardan benzerlik göstermekle birlikte, birçok farklılık da içermektedir. Konum olarak, ülkemizden oldukça uzakta olan bu ülke seyahat sırasında farklı bir yere gittiğinize dair işaretler veriyor. Bu süreçte, ABD’nin bana bir kez daha öğrettiği temel şeylerden birisi, kurallara harfiyen uyduğunuz sürece sorun yaşama ihtimaliniz çok daha düşük olduğudur. Örneğin, valizinizde et, tohum gibi maddeler varsa, gümrükte sorunlar yaşamanız kaçınılmazdır. Ancak yazılı olarak belirtilenler haricinde ürün taşımıyorsanız, güvenli bir şekilde kapıdan geçersiniz. Diğer yandan, pasaport ve vize belgelerinizde herhangi bir eksiklik yoksa telaşlanmanıza gerek olmadığını düşünüyorum.

NOVA’da görev yapan bir coğrafyacı ile tanışma fırsatım oldu. Hocanın yaz okulundaki “Kültür Coğrafyası” ve güz döneminde “Siyasi Coğrafya” derslerini takip ettim. Bu esnada, Türkiye ile ilgili 1 saatlik bir sunu yapma teklifini aldım. Konuyla ilgili olarak, “Türkiye Coğrafyası” ile ilgili bilgi, resim, harita ve grafiklerden oluşan bir sunu yaptım. Dersi alan öğrenciler ve dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından oldukça olumlu sonuçlar aldım. Türkiye ile ilgili çok sayıda sorular sordular. Sorulardan yola çıkarak, Türkiye’nin dünya üzerinde ne kadar önemli bir konumda olduğunu bir kez daha anladım.

Üniversitedeki programımızın yanı sıra; Kuzey Carolina, Ocean City, New York ve Niagara şelalesi yanında, George Washington’un evinin bulunduğu Washington yakınlarında yer alan yaşayan canlı bir müze olarak düzenlenmiş alanı görme fırsatım oldu. Ayrıca, bir yürüyüş ekibi ile ABD’nin en büyük Tabiat parklarından olan, Shenandoah Tabiat parkında 20 km’lik bir yürüyüşe katıldım.

ABD’nin bende bıraktığı en önemli izlenimlerden biri ise müzelerinin çokluğudur. Çünkü daha önce hiç bu kadar büyük ve çok sayıdaki müzeyi aynı şehirde bir arada gezme fırsatım olmamıştı. Böyle bir organizasyonda yer almama vesile olan herkese çok teşekkür ediyorum.

Doç. Dr. Sevil KAHRAMAN

Nova yaz dönemi programına, alanımda fakülte bulunmaması ve 'eğitim'le ilgili programın katkısı konusunda son haftalara kadar karar veremedim. Ama iyi ki gitmişim, iyi ki katılmışım diyorum. Öncelikle yıllar sonra tekrar öğrenci olmak, ödev yapmak, ders çalışmak çok keyifli oldu. Tüm dünyadaki ve özellikle Amerika’daki yüksek eğitim sistemini öğrendik. NOVA’da katıldığım programda öğrendim ki, ders anlatma tekniklerini, öğrencinin dikkatini canlı tutmayı hiç bilmiyormuşum ya da bilmiyormuşuz. Çünkü bununla ilgili bir eğitim almadık. Tabi ki herşeyi 3 ayda öğrenmek mümkün değil, ama en azından bunun ne kadar önemli olduğunu, kendimi nasıl geliştirebileceğimi öğrendim. Şimdi derslerimde mümkün olduğunca öğrendiğim yöntemleri uygulamaya çalışıyorum, ya da çabalıyorum. Bunun yanında, Amerika’ya daha önce birçok kez gitmeme rağmen, kültürünü hiç bu kadar ayrıntılı öğrenmemiştim. Bu hususta, öğretmenimizin ABD kültürüyle ilgili bilgiler vermesinin çok katkısı oldu. İngilizce konusunda dinleme, konuşma tecrübemiz arttı. Amerika' da ev kiralama, internet, telefon hattı, elektrik aboneliği, banka hesabı açma gibi birçok yaşamsal faaliyeti yaşayarak öğrendik. Öğrencilik psikolojisinin rahatlığıyla da olsa gerek, çok güzel dostluklarımız ve arkadaşlıklarımız da oldu ve devam edeceğine eminim. Sonuç olarak, çok güzel bir yaz deneyimi oldu, bunun için Gazi Üniversitesi’ne çok teşekkür ediyorum.

Yrd. Doç. Dr. Hüsnü YÜCEKAYA

Programın fevkalade başarılı olduğunu hep söyledik. Eşim ile beraber konuşmalarımızda da zaman geçtikçe, hakikaten çok değerli bir zaman dilimi geçirdiğimizi anlıyoruz. Bizim adımıza pek çok kazanım olduğunu belirtmek isterim. Avrupa’dan farklı olarak, bir trend belirleyici ülke olan Amerika'da mentalitenin nasıl oluştuğunu ve oluşmakta olduğunu gözlemleme imkanı bulduk. Özgüven kazandık. Gerçek bir üniversitenin ve araştırma enstitülerinin nasıl olması gerektiğini, bizde yapılması gerekenleri ve önceliği gözlemledik. Böyle bir ülkeyi meydana getiren insanları ve toplum yapısını, kısıtlı bir süre de olsa gözlemleme imkanı bulduk. Kendimizi, modern dünyadaki meslektaşlarımızla kıyaslama imkanı bulduk. Eksikliklerimizi ve kendimize haksızlık yaptığımız hususları gördük. Bence seçilen merkez ve bölge çok doğru bir tercihti. Başkente çok yakın olması, sayılamayacak kadar çok tecrübe edinmemizi sağladı. Amerikan sisteminin merkezi kurumlarından bazılarını gördük (Capitol, Beyaz Saray), örneğin 4 Temmuz kutlamalarına katıldık. Demokrasinin, Amerikan halkı için önemini ve bu topraklarda yeşermesini hissettik. John Hopkins Üniversitesi’nde, dünyaca ünlü 83 yaşındaki bilim adamı Luis Galambos ile görüşüp, çok önemli paylaşımlarda bulundum.